SVATEBNÍ MENU - DŮLEŽITÁ POLOŽKA PŘEDSVATEBNÍCH PŘÍPRAV
Svatba patří mezi nejdůležitější události našeho života. Není proto divu, že se každý snaží, aby všechno klaplo tak, jak má. Zařídit je třeba celou řadu věcí - vybrat termín a místo obřadu, rozeslat pozvánky, určit styl, ve kterém se veselka ponese. Podle toho najít svatební šaty pro nevěstu, sladit je s oblekem ženicha, zajistit fotografa, vizážistku, hudebníky. V neposlední řadě bude nutné zvolit také svatební menu, které se bude na hostině podávat.
Slavnostní oběd
Slavnostní oběd obvykle začíná aperitivem v podobě sektu, šampaňského nebo Cinzana, který navnadí chuťové pohárky a zpříjemní čekání na pokrm. Klasikou v našich krajích zůstává vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky, jako hlavní chod se potom servíruje svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami. Po obědě přichází čas na zákusek v podobě svatebního dortu, nechybí také tradiční svatební koláčky a zákusky. Na výsluní se dostávají rovněž chutné cupcakes, makronky nebo mini dortíčky.
Sladká tečka s kávou
Všechny sladké pochoutky si nejlépe vychutnáte v kombinaci s lahodnou čerstvě umletou zrnkovou kávou - bez ní by totiž gastronomický zážitek nebyl kompletní. Nápoj typické chuti a vůně se skvěle doplňuje s těmito sladkostmi, ale umí toho ještě mnohem víc. Dovede navodit příjemnou atmosféru, spojovat lidi, bořit ledy mezi nimi a zahnat rozpaky, což se může na veselce, kde se všichni neznají, obzvlášť hodit. A vůbec nezáleží na tom, jestli jeden preferuje klasické espresso, další mléčné cappuccino a jiný ve frapovači připravenou ledovou variantu.
Chuť na prvním místě
Pokud patříte vy nebo vaši svatební hosté mezi kávové fajnšmekry, co si potrpí na kvalitu, pak se ujistěte, že povzbuzující nápoj dovedou ve vámi vybrané restauraci správně připravit. Až si půjdete s personálem domlouvat podrobnosti ohledně vaší hostiny, objednejte si jeden šálek "na zkoušku", ať víte, do čeho jdete. Nenápadně omrkněte také kávovar, pokud zrovna nezáří čistotou a na trysce vidíte zaschlé mléko, už to o něčem vypovídá. Přinejmenším to signalizuje určitou míru flegmatičnosti. Všimněte si také typu přístroje, nemusí se jednat zrovna o nejnovější model, nicméně profesionální kávovar by v restauraci chybět rozhodně neměl.
Pro zahnání žízně
Také další nápoje, které se budou na hostině podávat, vybírejte podle toho, co vaši hosté rádi pijí. Chybět by určitě nemělo víno, pivo a také dostatek nealkoholických nápojů, ideálně karaf s vodou, které se na stolech budou průběžně doplňovat. Pokud máte svatbu v zimě, nezapomeňte ani na teplé nápoje, k chuti přijde horký sypaný čaj, grog, medovina nebo svařené víno.Vaši hosté tak nejen zaženou žízeň, ale zároveň i potěší chuťové buňky. Tak, na zdraví!